dörrautomatik

Allt du behöver veta om dörrautomatik

Allt du behöver veta om dörrautomatik

editorial

Dörrautomatik har blivit en oumbärlig del i utformningen av moderna byggnader. Denna teknologi gör det inte bara bekvämt för användarna att komma och gå utan att använda händerna, men bidrar också till energibesparing, tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar, och en förbättrad säkerhet. I denna artikel kommer vi att utforska olika aspekter av dörrautomatik från grunderna i hur de fungerar till fördelarna de erbjuder och hur man väljer rätt system för just dina behov.

Vad är dörrautomatik?

Dörrautomatik innebär ett system där dörrar öppnas och stängs automatiskt, ofta genom sensorer som upptäcker när någon närmar sig. Tekniken bakom dörrautomater är avancerad och kan inkludera radarsensorer, infraröda sensorer eller tryckmattor. Det grundläggande målet är att ge en sömlös passage genom att detektera individens avsikt att passera och därefter ge tillträde utan behov av fysisk interaktion med dörren. Systemet kan vara mycket sofistikerat och anpassningsbart, där inställningarna kan variera från dörr till dörr och inkludera en mängd olika funktioner som hastighetskontroll, håll-öppen tid, och stängningssäkerheter vid hinder. Även om dörrautomatik oftast associeras med glidskenor eller svängdörrar, kan tekniken också användas i samband med karuselldörrar och klaffstyrning.

dörrautomatik

Fördelar med dörrautomatik

Tillgänglighet

Dörrautomatik gör byggnader mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättning eller tillfälliga begränsningar, som föräldrar med barnvagnar eller personer som bär tunga föremål. Tack vare det är det en viktig komponent för att uppfylla kraven enligt lagstiftning för tillgänglighet, till exempel i Sverige genom Plan- och byggförordningen (PBF) och Boverkets byggregler (BBR).

Säkerhet och hygien

Med dörrautomatik behöver individer inte röra dörrhandtag eller knappsatser, vilket minskar risken för överföring av smittämnen en inte oviktig aspekt i tider av pandemier. På säkerhetsfronten kan automatiska dörrar också integreras med byggnadens säkerhetssystem för att kontrollera tillträde och övervaka flödet av människor in och ut ur byggnaden.

Energi- och kostnadseffektivitet

Värmeförlust och energiförbrukning är två grundläggande överväganden i hanteringen av moderna byggnader. Automatiska dörrar bidrar till att minska energiförlusten genom att öppnas bara när det är nödvändigt och stängas snabbt efteråt. Detta minskar behovet av extra värme eller kyla, vilket bidrar till lägre energikostnader och en mer hållbar fastighetsförvaltning.

Hur man väljer rätt dörrautomatik

Behov och tillämpning

Att välja rätt dörrautomatik börjar med att fastställa dina specifika behov. Är det en högtrafikerad entré? Finns det särskilda krav för barn eller personer med funktionsnedsättning? Behöver du en säkerhetslösning som kan integreras med andra säkerhetssystem? Åtgärden att skräddarsy systemet efter den specifika miljön och användningen är avgörande för att få en väl fungerande lösning.

Typ av dörr

Typen av dörr du har eller planerar att installera påverkar valet av dörrautomatik. Glasskjutdörrar med automatik passar bra i moderna butiker och kontor, medan kraftigare svängdörrsautomatik kan vara mer lämpligt för entréer med högre trafikflöden, såsom sjukhus och köpcentrum.

Underhåll och service

Regelbundet underhåll är avgörande för att säkerställa att de automatiska dörrsystemen fungerar korrekt och säkert över tiden. Välj en leverantör som erbjuder pålitlig service och underhåll för att minska risken för driftsstopp och förlänga dörrarnas livslängd.